Barion Pixel
Réti Attila beszéde  (Tarandus Gála, 2011. október 18.)

Kedves Államtitkár Úr! Szépreményű Hölgyek! Délceg Urak! Könyvszerető Barátaim! Isten hozta Önöket!

Egy új szerelem, egy új kiadó mindég telis-tele van ígéretekkel. Én azt vallom, akkor jó egy ígéret, ha alázatos, arányos és évek múltával is vállalható. Ennek megfelelve a Tarandus Kiadó ilyen könyveket ígér: alázatosakat, arányosakat és időt állókat. Olyanokat, amelyekben REND van a sorok között!

Ma a könyvek és a szerzők a főszereplők! Elsőként én mint a Kiadó vezetője szeretném elismerésemet kifejezni minden élő és holt szerzőnk felé abból az alkalomból, hogy ma este könyveik a Földre, az emberek közé érkeznek! Köszönöm nekik, hogy az újonc Tarandus Kiadóra bízták gondolataik gondozását! A sziklába vésett, fába rótt, papiruszra, papírra írt és nyomtatott, számítógép memóriájába pötyögött szellemi manifesztum, az ÍRÁS tisztelete terelte ma ide Önöket! No, meg a kíváncsiság, hogy megnézzék, ki ez az idealista, vidéki gazdász ember, aki élete delén túljutva az Úr kétezer tizenegyedik évében Magyarországon egy új kiadó alapítására adta a fejét.

A Tarot Bolondja lennék? Ki az anyagi világ hívságait hátrahagyva, értékeivel zsebkendőnyi batyujában, azt vándorbotján egyensúlyozva, fütyörészve sétál a szellemi úton? A köpenye rejtekéből lámpájával az embereknek fényt mutató Remete? Vagy a pénzvilág biztonságának illúzióját keltő Toronyból a mélybe ugró őrült befektető? A Mágus? Aki újra és újra alkot, teremt, létrehoz, majd a piacon hangos szóval kínálja portékáját? Esetleg a könyvkiadás főterére Diadalszekéren berontó hadvezér? Mindegyik, és egyik sem? Higgyék el, magam sem tudom a választ!

Amit tudok, azt az itt ülő mestereimnek köszönhetem! Azt, hogy ez a merkúri út eleve elrendelt, de a rajta való járás száz szín módra lehetséges! Ahogy én járom ezt az utat, miképpen a Tarandus járja, erről szól a mai este, amelyhez nem katarzis mentes, de kellemes felébredést kívánok!

A Jóisten áldja meg magukat, amiért most velünk vannak!
Köszönöm, hogy meghallgattak!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *