Barion Pixel
Kiadóról

TARANDUS KIADÓ

A Tarandus Kiadó 2011-ben alakult, tulajdonosa és ügyvezetője Réti Attila, maga is író. Jelenleg a hetvennegyedik kötet kiadásánál tartunk, amelyet az irodalmi Nobel-díjas Patrick Modiano fémjelez, s ez számunkra szimbolikus jelentőségű.

Az eddig megjelent könyvek között találunk szépirodalmi alkotásokat és spirituális témájú műveket, emlékiratot, útleírást, bűnügyi, ifjúsági és történelmi regényt. Különösen büszkék vagyunk Modiano három kötetére (A Kis Bizsu, Éjfű, Augusztusi vasárnapok), Stendhal a szerelem természetrajzáról szóló munkájára (A szerelemről), Maurois páratlanul izgalmas regényére Chateaubriand életéről (A varázsló) vagy például Baranyi Ferenc Pokol-fordítására, Kosztolányi műveire (Elsüllyedt Európa, Látjátok, feleim, Ércnél maradóbb) és Gárdonyi úti naplójára (Amiket az útleíró elhallgat).

Azokat a szépirodalmi alkotásokat és a magas színvonalú szórakoztató irodalom körébe tartozó köteteket igyekszünk megjelentetni, amelyek valamilyen szempontból különlegesek, különcök, akár egzotikusak; furcsa, rejtélyes, misztikus hangulattal jellemezhetők; nem mindennapi emberek életéről szólnak; helyzetek lélektani összetevőire mutatnak rá, mint például Tan Twan Eng Malajziában játszódó regénye (Az Esti ködök kertje) vagy Curtis Sittenfeld igazán szórakoztató, izgalmas története (Sisterland).

A kiadó célja, hogy külcsín és belbecs tekintetében egyaránt kitűnő könyvekkel jelentkezzen, és értékes szereplője legyen a hazai könyvkiadásnak.

NEVÜNK EREDETE

A Tarandus – rénszarvas – egy Északi-sarkkör közeli, a XIX. századig még jelzett csillagkép, amelyet a francia Charles Pierre Lemonnier (1715-1799) fedezett fel és nevezett el Lappföldön végzett földtani mérései emlékére. E csillagalakzat már nem szerepel a nyolcvannyolc nemzetközileg ismert csillagkép között, ugyanis az Orion részének tekintik.

KÜLDETÉSÜNK

A Tarandus mint égi szarvas számunkra nagyon is jelenvaló és többletjelentést hordozó szimbólum.

A Tarandus név felvételével elköteleztük magunkat mindamellett, ami túlmutat hétköznapi létezésünkön és világunkon; ami segít szellemünket és lelkünket az anyagi dolgok fölé emelni. Ami egy nálunk magasabb erő vagy hatalom létezésére döbbent rá, életünk mélyebb értelmére vet fényt, egy adott helyzet vagy jelenség többféle értelmezését teszi lehetővé. Szeretnénk rávilágítani, milyen sokféle a világ, mennyi különböző módon érthető, értelmezhető egy-egy helyzet vagy jelenség, ha nyitottan közelítünk felé.

[ess_grid alias=”home_2″]