Barion Pixel

„A Boldog Szindbád pokoljárásai önállóságot, ihletettséget, hagyományainkhoz való (valló!) hűséget egyképp mutat. A klasszikusokat tovább kell fejleszteni! Krúdy büszke lenne ilyetén önálló-fejlesztő utódra. Mély és szórakoztató könyv, egy beváltott ígéret megfelelő folytatása, a határ a maga nemében a csillagos ég” – írta a könyvről Tandori Dezső.

Szappanos Gábor (1962, Budapest): író, szerkesztő, publicista, műfordító, tanár.  A győri Tarandus gondozásában tavaly jelent meg A királynő mélyén című kötete. Utazóregényét, a kiadó egyik tavaszi újdonságát április 12-én mutatták be a budapesti Alexandra Irodalmi Kávéházban. A szerzővel Kovács Attila Zoltán főszerkesztő beszélgetett.

Az utazóregény a legnépszerűbb műfajok egyike az egész világirodalomban. Szerzőik nemcsak felfedezetlen tájakra, idegenségük miatt furcsa emberek közé és izgalmas kalandokba vezetik olvasóikat, de megnyitják az ember legbelső – szép, rút, csodálatos és hátborzongató – világának kapuját is. A belső menny és pokol kapuit. Az egyik legismertebb vándoralakot, Szindbádot sokan tollhegyre tűzték már, ám Krúdy alaposan átformálta az Ezeregyéjszakában született figurát: a bohém, léha, óvatos nőfaló a múltjába, az emlékeihez, a szerelemeihez utazott vissza újra meg újra. Szappanos Gábor regényében azonban ismét új életre kel, szürreális, groteszk, a realizmuson inneni és túli, csodákkal teli világ mezsgyéjén egyensúlyoz – és legizgalmasabb utazásai nem a „koponyája körül”, hanem azon belül történnek vele…  
            
A szerző a Hungarovox Oktatási Stúdióban kreatív írást és szerkesztést tanít, tagja a Magyar Írószövetségnek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Prózaíró Műhely Egyesületnek és a Kelemen Kör Független Művészeti Egyesületnek. Önálló kötetei: Apokrif történetek – Novellák egy hétre, Szárazbabódi dekameron, Ajándéknapok a túlvilágról, Csőregh Márton válogatott szenvedései. Utóbbi pikareszk művészregényével a Magyar Napló 2007-es pályázatán különdíjat nyert. 

Forrás:

http://www.gyoriszalon.hu/?kat=kultura&t=2012/SzappanosGabor.html&id=3935 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *