Alvó emlékek, Díjazott könyv/szerző Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

Carbonari

Kozmetikázás nélkül a nagy magyar valóságról

Dátum: 2017. február 03.
Megjelenés helye: Kulturpara

Kíváncsi vagy, milyen a mai magyar valóság? Akikről olvashatsz ebben a kötetben, valóban hús-vér emberek, ők nem valóságshow-k luxusában lubickolva nyafognak, hanem tényleg, a nagy betűs Valóságból, sőt, ha annyira akarod: Walóságból kínlódták papírra a mindennapok mai aktualitásait. Friss, szenvedélyes, letargiába taszító, és... mai.

http://kulturpara.blog.hu/2017/02/02/kozmetikazas_nelkul_a_nagy_magyar_valosagrol

Mire jó, ha az ember könyvekkel foglalkozik nap, mint nap, és olyan könyvekkel is, amelyeknek a híre nem jutna el hozzám, ha a kiadók nem halmoznának el újabb és újabb kiadványaikkal. Így jártam volna a Magyar Radír 2016 Írások a mai Magyarországról novelláskötettel is.

Miről is van szó?

2016 nyarán  a Kisalföld Szerkesztősége és a Tarandus Kiadó országos szépirodalmi pályázatot hirdetett  Magyar Radír 2016 címmel. Az eseményre novella, esszé, elbeszélés, blog, humoreszk, riport kategóriában várták a pályaműveket, amelyek szépen, sorban meg is érkeztek. A témában egyetlen tematikus megkötés szerepelt: a művek a mai Magyarországról, a társadalmat érdeklő eseményekről, folyamatokról szóljanak. 

Akik zsűrizték a beérkezett munkákat: antol1.jpg

• Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító
• Darvasi László József Attila-díjas író, költő
• Werner Krisztina újságíró, szerkesztő, Kisalföld
• Réti Attila író, kiadóvezető, Tarandus Kiadó

Úgy néz ki, hogy mi magyarok szeretünk írni - pedig nevezési díj befizetése is szerepelt a pályázatra való jelentkezés feltételeként. Még a határokon túlról is érkeztek elbírálásra máshol nem publikált munkák. Leggyakoribb téma a mai magyar valóságból az egészségügy, a migránshelyzetből adódó problémák, a fiatalok és szakemberek elvándorlása az országból a jobb megélhetés miatt, az oktatási mizéria, párkapcsolatok, emberi kapcsolatok szövevényes hálója, ahogy egy halk igen is ölhet, nemhogy a harsány nem. 

Legemlékezetesebb számomra Kövesi Péter írásának rántottája, amelynek még mindig kesernyés az íze a számban: hogy lehet ilyen tutyi-mutyi az ember, aki saját otthonában van, ugyanakkor erőszakos a másik (az a gané, már szerintem), akit tulajdonképpen csak megtűrnek? Hát tudod, mikor tűrnék neki, vágnám ki a francba, hogy a lába sem érné a földet....

antol.jpgHasonlóképpen dödögtem magamban, ahogy szemelgettem a Győri Könyvszalonra megjelent antológia novelláiból. Kosztankó Kamilla is jól oldalba vert Az élet nélküled-del: halálos betegség, rossz házasság, ahonnan (amiből?) nincs menekvés, még a halál is, mint alternatíva, hálásan üdvözölt.

Khm.

Szóval, ez a mai magyar valóság?
Szürke, reménytelen?
Válás, altató, depresszió?
Megfelelni vágyás, munkanélküliség, torok átvágós híradók?
Párkapcsolati válság, megunt feleség, riasztó lehetőség szeretőre, közöny?
Migránsok, hajléktalanok, nyomor?

Fel akarok ébredni.
Hallod, világ?
Fel akarok ébredni.

A művet a Tarandus Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!
A képek a Pixabay-ról származnak.

Kapcsolódó könyv:

Magyar Radír 2016

...vissza az előző oldalra

Új hozzászólás

A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?