Kíváncsi vagy, milyen a mai magyar valóság?
Akikről olvashatsz ebben a kötetben, valóban hús-vér emberek,
ők nem valóságshow-k luxusában lubickolva nyafognak,
hanem tényleg, a nagy betűs Valóságból,
sőt, ha annyira akarod: Walóságból kínlódták
papírra a mindennapok mai aktualitásait.
Friss, szenvedélyes, letargiába taszító, és… mai.

http://kulturpara.blog.hu/2017/02/02/kozmetikazas_nelkul_a_nagy_magyar_valosagrol

Mire jó, ha az ember könyvekkel foglalkozik nap, mint nap, és olyan könyvekkel is, amelyeknek a híre nem jutna el hozzám, ha a kiadók nem halmoznának el újabb és újabb kiadványaikkal. Így jártam volna a Magyar Radír 2016 Írások a mai Magyarországról novelláskötettel is.

Miről is van szó?

2016 nyarán  a Kisalföld Szerkesztősége és a Tarandus Kiadó országos szépirodalmi pályázatot hirdetett  Magyar Radír 2016 címmel. Az eseményre novella, esszé, elbeszélés, blog, humoreszk, riport kategóriában várták a pályaműveket, amelyek szépen, sorban meg is érkeztek. A témában egyetlen tematikus megkötés szerepelt: a művek a mai Magyarországról, a társadalmat érdeklő eseményekről, folyamatokról szóljanak. 

Akik zsűrizték a beérkezett munkákat: antol1.jpg

• Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító
• Darvasi László József Attila-díjas író, költő
• Werner Krisztina újságíró, szerkesztő, Kisalföld
• Réti Attila író, kiadóvezető, Tarandus Kiadó

Úgy néz ki, hogy mi magyarok szeretünk írni – pedig nevezési díj befizetése is szerepelt a pályázatra való jelentkezés feltételeként. Még a határokon túlról is érkeztek elbírálásra máshol nem publikált munkák. Leggyakoribb téma a mai magyar valóságból az egészségügy, a migránshelyzetből adódó problémák, a fiatalok és szakemberek elvándorlása az országból a jobb megélhetés miatt, az oktatási mizéria, párkapcsolatok, emberi kapcsolatok szövevényes hálója, ahogy egy halk igen is ölhet, nemhogy a harsány nem. 

Legemlékezetesebb számomra Kövesi Péter írásának rántottája, amelynek még mindig kesernyés az íze a számban: hogy lehet ilyen tutyi-mutyi az ember, aki saját otthonában van, ugyanakkor erőszakos a másik (az a gané, már szerintem), akit tulajdonképpen csak megtűrnek? Hát tudod, mikor tűrnék neki, vágnám ki a francba, hogy a lába sem érné a földet….

antol.jpgHasonlóképpen dödögtem magamban, ahogy szemelgettem a Győri Könyvszalonra megjelent antológia novelláiból. Kosztankó Kamilla is jól oldalba vert Az élet nélküled-del: halálos betegség, rossz házasság, ahonnan (amiből?) nincs menekvés, még a halál is, mint alternatíva, hálásan üdvözölt.

Khm.

Szóval, ez a mai magyar valóság?
Szürke, reménytelen?
Válás, altató, depresszió?
Megfelelni vágyás, munkanélküliség, torok átvágós híradók?
Párkapcsolati válság, megunt feleség, riasztó lehetőség szeretőre, közöny?
Migránsok, hajléktalanok, nyomor?

Fel akarok ébredni.
Hallod, világ?
Fel akarok ébredni.

A művet a Tarandus Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!
A képek a Pixabay-ról származnak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *