Alvó emlékek, Díjazott könyv/szerző Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom
Csiky Gergely

Kiadónknál eddig megjelent művei:

Görög-római mythologia

Csiky Gergely

Csiky Gergely (1842–1891) a XIX. század, de teljes magyar literatúránk egyik legjelentősebb drámaírója, műfordító, a Kisfaludy Társaság másodtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt. Az aradi gimnáziumi évek alatt már kitűnt az irodalom és a költészet iránti fogékonyságával, álnéven és saját szignóval is publikálni kezdett. Előszeretettel foglalkozott római és görög klasszikusok munkáival.

Papi pályára készült, a pesti központi papnevelőbe küldték, s itt már drámaköltészettel is próbálkozott. Amikor elérte a kanonikus kort (23 év), pappá szentelték, és püspöke a bécsi Augustinaeumba irányította (1865). 1868 végén teológiai doktor lett. Egyházmegyéjében káplánként, gimnáziumi tanárként, valamint egyházjog és történelemtanárként tevékenykedett a temesvári papnevelőben. 1870-től a Csanád című egyházmegyei lap munkatársává lépett elő. Jóslat című színműve 1875-ben az MTA 100 arannyal jutalmazott Teleki-pályadíját nyerte. Még kétszer kapta meg ezt az elismerést (Janus; Bizalmatlan). Az Ellenállhatatlannal pedig a 400 aranyos Karácsonyi-díjat érdemelte ki. 1879-ben a Kisfaludy Társaság rendes tagjává, majd másodtitkárává, ugyanazon év tavaszán az MTA levelező tagjává választották. Később a színi iskola tanára, valamint drámabíráló lett a Nemzeti Színháznál.

1878-ban püspöki engedéllyel a fővárosba költözött, ahol is minden idejét az irodalom kötötte le. Fordított a Nemzeti Színház és a Kisfaludy Társaság számára.

1879-ben Párizsba utazott, hogy az ottani színjátszást tanulmányozhassa. Innentől érezhető művein a francia tézisdráma hatása, valamint színműírói technikájának átalakulása. Drámai munkáit a kor nyugatos felfogása szerint nemesítő és szórakoztató céllal írta. Sok tekintetben a XX. századi színpadi szerzőink (Bródy Sándor, Szomory Dezső, Herczeg Ferenc, Molnár Ferenc) előfutára lett. Párizsból hazatérve megírta a Proletárokat, mely műve szintén Karácsonyi-díjat ért. 1880-ban elhagyta az egyház kötelékét, mert a csanádi püspök hevesen ellenezte világi (írói) foglalatosságát, és nem nézte jó szemmel sikereit. Egy évre a papi pálya feladása után vallást váltott, evangélikus hitre tért, és megházasodott.

Akárcsak szerzőtársa, Latkóczy Mihály, fiatalon, 49 évesen halt meg. Kortársai szerint a feszített munka hozta ki rajta a szívbajt. Egy biztos, húsz alkotói év alatt 31 színművet, valamint regényeket, novellásköteteket, elbeszélés- és drámafordításokat tett le az irodalom asztalára, hírlapi írásokat, tankönyveket publikált, amellett, hogy elvégezte a pap pályát, tanított, titkárként tevékenykedett. 
...vissza az előző oldalra

Új hozzászólás

A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?