Alvó emlékek, Díjazott könyv/szerző Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom
Cím:
Bagolyvár
Alcím:
elbeszélések
Kategória, műfaj:
Szépirodalom
Díjazott könyv/szerző
Író neve:
Réti Atilla
ISBN:
978-615-5261-37-4
Megjelenés éve:
2013
Oldalszám:
144
Kötés:
keménytáblás
A könyv ára:
1 400,-Ft / 1 750,-Ft
E-könyv ár:
E-könyv:
multimediaplaza.com
Bookline ekönyv
Líra
ekönyv Magyarország
Book&walk
Publio
Dibook
iBooks store

Bagolyvár

Réti Atilla könyve

Bő tucat novellát takar a Bagolyvár, ez a szellemi „udvar”, melyben egyszerre van jelen a hagyománytisztelet, a múltidézés, a magántörténelem és az írói elődök meg- és felidézése. Az elsőkötetes Réti Atilla nem tesz mást, csupán mesél. Mesél el- és letűnt dolgokról, eseményekről, tragédiákról, családi drámákról, melyek itt, Kelet-Közép-Európában estek és esnek meg velünk, esendőkkel, ősökkel, felmenőkkel, térben Erdélytől Mosonmagyaróvárig, Lengyelországtól Csallóközig, időben pedig a Monarchiától egészen napjainkig, nagyobb látleletben az ókori bölcsektől a jelenig, e kusza és sajátos, szintén kelet-közép-európai, rendszerváltozásunkig. Vagy módszerváltozásunkig? Fikció és valóság, történetek és vallomások, családi legendáriumok és udvari pletykák: Bagolyvár kicsit (vagy nem kicsit) a miénk is, hiszen a történetek allegorizálnak, a történetek kitekintenek… és összefüggenek és panorámaképpé rendeződnek. És tudjuk, történelem nincs, csak történetek vannak. Réti Atilla történeteit érdemes olvasni. Érdekes olvasni. Ezt bizonyítja a tucatnyi megjelenés rangos lapokban, novellapályázatok első helye (a mű benn a kötetben), és a megírt-megélt-megidézett múlt egyedi interpretálásnak nyelvi igényessége. A kötet ékes bizonyítéka a műfaji megújulásnak: tárcára (tárczára) már- és mégpedig szükségünk van! 

Megvásárolom:
db

...vissza a könyvekhez

Méltatások

Villányi László költő utószava

UTÓSZÓ


 Huszonegyedik századi ködlovag? Igen, ez a kérdés is megfogalmazódhat, amikor Réti Atilla novelláit olvassuk. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy eltévesztette volna korát, s valamiféle ósdi prózát művelne. Török Gyula, Szini Gyula, Gozsdu Elek, Cholnoky László, Cholnoky Viktor, Bródy Sándor vagy éppen Lovik Károly szellemi rokonaként írni elsősorban azt jelenti, hogy a szerző magasra éppúgy emeli tekintetét, mint amennyire figyel a benső világra, hogy az élet apró dolgai érdeklik, látja a köznapok szépségét és rútságát, örömeit és kínjait, érzékeny az elesettek iránt, s kötelező számára, hogy igényes, gondos, megmunkált nyelven szólaljon meg.


Réti Atilla figurái felkínálják, hogy átérezzük sorsukat. Így az impresszionista festményekért rajongó tanárnőét, akinek életében a gyűjtőszenvedélyen túl „minden egyéb másodsorban történt, impresszionista szerelmeinek árnyékában. Vadul szeretkezett képzeletében a művészekkel, festékfoltos mellét bátran kínálta a csontos fejű Renoirnak, a tífuszból gyógyult Monet-nak”. A tanárnő még a rettenetben, a gettóban is kiakasztja kedvenc képét, s gyönyörködik tündöklésében. Egy másik hős a szép lány, akit hiába figyelmeztetnek: „A szépség lemállik rólad, mint cserépről a máz. Ami alatta marad, abból kell élned majd!”. Egy ideig élteti a szépsége, külföldön is, de aztán egyre jobban elzüllik, elhatalmasodik alkoholizmusa, s hazalátogatva csak inni és hazudni tud.


Réti Atilla nem ritkán költészetet teremt prózában. Íme egy novella indítása: „Hallottátok már, amikor az első gesztenye hull alá egy kora őszi délutánon? Koppanva, de mégis lágyan földet ér, és az udvar puha porába görgeti ki a háromfelé hasadó kupacs a fényes vörösbarna termést. A köldöke fehér, amúgy tükrös őzbarna”. Egy zsánerkép: „A templomtéren meg mindenki megáll. Leginkább az idejükből kicsoszogott öregurak, akik reggelente a padokon majd a bolt felé bámulva süttetik ráncaikat”. A szegénység finom jelzése: „Olyan mélyre hajolt a lisztesládába, majd kettétört sok fejéstől edzett dereka, de annyi lisztet sem talált, amivel keresztet rajzolhatott volna a deszkára”. Egy leírás: „Az erdő összébb húzta magát, mintha csak a szerteszét sírokat akarta volna jobban elrejteni. Rég, mikor a hozzátartozók a szertartások után visszabaktattak házaikba, és a lélek is megunta a friss sír feletti bámészkodást és tovalibbent, ő maradt ott a vászonba tekert holt testtel”.


Réti Atilla elviszi olvasóját gyerekkorába, egy „sosemvolt”, mégis valóságos, újraélhető, bensőséges világba, a Bagolyvárba. Ismerősként nézhetünk a Mutternak nevezett nagymamára s a nagypapára, aki „rendet tartott a lelkében és a cigarettatárcájában egyaránt”. Adott a kor, a hely földrajzilag beazonosítható, mégis időtlen lebegést érzünk, otthonosan járjuk be a zegzugokat és történeteket. Többek között ez Réti Atilla legjobb prózáinak erénye. „Egy írónak hinnie kell, hogy könyve képzeletbeli nézőterén mindig ül egy királynő” – írja, s ez a ködlovaghoz illő hit születhet újjá az olvasóban is. 


Hozzászólások

L. Burda Zsuzsanna - 2013. május 24. 12:22
Attila édesanyja 1980-ban igazgatóm volt az akkori Széchenyi Ált. Iskola és Diákotthonban.
Antal Zsuzsi és a közös barátnőnk Szabó Magdi által ismertem meg a családot. Antal Zsuzsi Attila édesanyja gyönyörű büszke nő volt!
A könyvet ezért is megrendeltem.

Radákné Litresits Anikó - 2013. április 16. 15:06
A Bagolyvár-ra jegyzek elő, légyszi dedikálva.
Olvastam a cikket a Manager magazinban Rólad, Veled. Gratulálok és örülök, hogy sikerült megtenned ezt a nem kicsi lépést. Egészséget, ihletet és ötletet kívánok!

Glázer Csaba - 2013. április 15. 07:45
Dolgoztam Réti Attila cégénél a Kaiser Food Kft.-nél. Ez már kicsit régebben volt. Céltudatos igazi vezetőnek ismertem meg. Most egy másik oldaláról mutatkozik be. Ezek szerint nagyon jó írói vénával rendelkezik. Kedves Attila őszinén kívánom neked,hogy valósuljon meg minden álmod az életben,és az írói tevékenységedben is. Csak így tovább!! Üdvözlettel Glázer Csaba

Új hozzászólás

A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?