Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

csillabella

Patrick Modiano - A Kis Bizsu (24)

Dátum: 2017. május 26.
Megjelenés helye: http://kesztenye.blog.hu

Nem vagyok az a fajta, aki egy 130 oldalas (2 óra alatt kényelmesen kiolvasható) könyvről teleregény véleményt ír, így ez nem lesz terjengős poszt.

http://kesztenye.blog.hu/2017/05/26/patrick_modiano_a_kis_bizsu_780

 

Francia tanárom említette Modiano nevét, és lévén Nobel díjas író, gondoltam akkor vegyük fel a bookancslistára. Random választottam ezt a könyvét, érdekesnek tűnt a tartalom: Therese meglát egy sárgakabátos nőt a metróban, aki a Marokkóban meghalt anyjára emlékezteti. Elkezdi követni, végére akart járni, hogy az anyja valóban meghalt-e. Közben visszaemlékezik dolgokra, éli magányos életét. (A visszaemlékezésekből, és abból a tényből, hogy anyja bújkál előle, nem egy szerethető édesanya formálódott meg előttem.)fran42647-bw.jpeg

Rövid, olvasmányos könyv, érdekelt, hogy mi történik majd ezzel a hányattatott sorsú lánnyal. A könyv alapvetően depis, nyomasztó, de ez mégsem hat az emberre (pedig én elég érzékeny típus vagyok, mégsem lettem tőle rossz kedvű). Az okát nem tudom, hogy a könyv rövidsége, vagy a karakter megformálása miatt maradtam közömbös.

Minél jobban beleássa magát a saját múltjába Therese, annál jobban befordul, melyen újonnan szerzett gyógyszertáros ismerőse próbál segíteni. Érdekes, hogy pont, mikor egyenesbe fordulna az élete (van munkája, van férfi a képben, barátnő is), akkor szakad el nála a cérna.

Hogy megérdemelte-e Modiano a Nobel díjat? Biztos (nálam szakavatottam emberek döntöttek róla), ez alapján a könyv alapján nem tudtam eldönteni.

am-modiano-thanks.jpgPatrick Modiano, miután megkapta a Nobel díjat, 2014

Kapcsolódó könyv:

A Kis Bizsu

...vissza az előző oldalra

Új hozzászólás

A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?