Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

DARQO

ILYENNEK LÁTJUK MAGYARORSZÁGOT – MAGYAR RADÍR 2016

Dátum: 2017. június 07.
Megjelenés helye: manzardcafe.blog

Országos szépirodalmi pályázatot írt ki 2016-ban a Kisalföld napilap szerkesztősége és a Tarandus Kiadó. A pályázat célja Magyarország jelenének megörökítése volt, ezért a társadalmat széles körben érintő és érdeklő eseményekről és folyamatokról szóló rövid novellákat, elbeszéléseket, esszéket vártak az emberektől. Nagyon sokan jelentkeztek, 315-en próbáltak szerencsét, közülük 55 embernek sikerült olyat alkotnia, amellyel bekerült a kiadványba.

http://manzardcafe.blog.hu/2017/06/03/ilyennek_latjuk_magyarorszagot_magyar_radir

Olyan témáról van szó, amely nagyon sok buktatót tartogat magában, könnyen lehetett volna részrehajló, moralizáló, ítélkező, demagóg, teljesen szubjektív hibrid, óriási baklövés is ebből a kiadványból, de a szerkesztőknek a legnagyobb örömömre és megnyugvásomra abszolút sikerült tárgyilagosnak maradnia, remekül megtartani az egyensúlyt, és úgy összeválogatni a történeteket, hogy a könyv valóban színes, változatos és kivételes formában tárja elénk kis hazánk jelenét.

Egy-két kivételtől eltekintve a történetek túlnyomó többsége érdekes, mondanivalóval, éleslátással megáldott, kiemelkedő kritikai érzékkel, irodalmi igényességgel, szépen megfogalmazott mű, ami a minket leginkább foglalkoztató kérdésekkel és érzelmekkel foglalkozik. A kivándorlással, bevándorlással, egészségüggyel, oktatással, előítéletességgel, befogadással, zárkózottsággal, nyitottsággal, családon belüli erőszakkal, függőségekkel, korrupcióval, abszurd helyzetekkel és persze néha pici boldogságmorzsákkal is foglalkozik.

A pályázat és a könyv elnevezése a Kisalföld napilap egyik újságírójától származik. „A radír a javítás eszköze, ahogy jó kezekben az lehet a szó, az írás is. A Magyar Radír szépirodalmi pályázat és könyv lehetőséget nyújt arra, hogy a szavak – s ha kell, a radír – segítségével nézzünk szembe a mai magyar közélettel, ássunk a mélyére, tárjuk fel, mit lehet javítani” – indokolta a névválasztást Nagy Márta.

Korrajz, amely rólunk és a minket meghatározó szűkebb és tágabb valóságról szól. Biztos vagyok abban, hogy a legtöbben magunkra ismerhetünk az egyes történetekben vagy legalább ezek mozaikdarabkáiban, a mi nagy magyar valóságunkban. Remélem, hogy lesz folytatása, magának az irodalmi tehetségkutatásnak, és a kiadványnak is!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatjátok meg:

Tarandus Könyvkiadó

Libri

Bookline

 

magyar_radir02.jpg
 

Kapcsolódó könyv:

Magyar Radír 2016

...vissza az előző oldalra

Új hozzászólás

A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?