Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

Cikkek, Kritikák

A Tarandus Kiadó által gondozott szépirodalmi és lélektani könyvekről megjelent méltatásokat, véleményeket és interjúkat gyűjtöttük itt csokorba.

BÁN ZOLTÁN ANDRÁS

SADE MÁRKI NEM IS VOLT SZADISTA. ÉS JÓKAI?

Dátum: 2016. augusztus 27.
Megjelenés helye: Unikornis.hu

Egy friss botránykönyv: Mademoiselle S. szenvedélye A franciául 2015-ben megjelent kötet bevezetőjében a levelek megtalálója, Jean-Yves Berthaul klasszikusnak mondható fedőszorival áll elő: "egy barátnőmnek segítettem kiüríteni egy lakás rég elfelejtett pincéjét, amikor..." Stb. Mindenki tudja a folytatást, a férfi egy nagy köteg, elvileg 1929 és 1931 között írt régi levelet talál egy ládában; elolvassa őket, és úgy érzi, olyan kincsre bukkant, amelyet feltétlenül meg kell osztania a nagyközönséggel.

Tovább olvasom...

Tóth Judit

A vágy levelei

Dátum: 2016. augusztus 26.
Megjelenés helye: Uploaded Magazin

Amikor egy könyv a kezünkbe kerül, sok dolgot mérlegelünk. Ki a szerző, milyen a műfaj, mennyire hosszú, milyen a borító, mennyire megnyerő a fülszöveg, készült-e már filmes adaptáció, és még a végtelenségig sorolhatnám. Könnyű tehát véleményt fogalmazni, hiszen a legtöbb esetben van kiindulási alap (elég csak a szerző további műveire gondolni,) és konkrét tények, események, amikről lehet beszélni.

Tovább olvasom...

Fáy Miklós

Lépdeljünk együtt előre és hátra a történetben

Dátum: 2016. augusztus 19.
Megjelenés helye: Lilla Magazin

Tovább olvasom...

aprobuba

Az emlékek őre: Patrick Modiano

Dátum: 2016. augusztus 15.
Megjelenés helye: Könyvesblog

Patrick Modiano francia regényírónak 2014-ben ítélték oda a Nobel-díjat. Sokszor napjaink Marcel Proustjaként emlegetik, mivel fő témája az emlékezés, és az emlékfragmentumokból összeálló identitás keresése. Modiano könyveiben a vissza-visszatérő nyomozás csak látszólag irányul egy-egy bűntény felderítésére, valójában a szereplők mindig maguk után kutatnak, és emlékeket halásznak elő a múltból.

Tovább olvasom...

TiaRengia

Ngũgĩ wa Thiong'o: Közöttünk a folyó

Dátum: 2016. július 21.
Megjelenés helye: Moly

Sok mindent segített a könyv egy kicsit más nézőpontba tenni. Fehér emberként eleddig nem volt alkalmam igazán belegondolni, miért is ragaszkodnak egyes afrikai országokban (jelen esetben Kenyában) a körülmetélés gyakorlatához, ami nekünk hihetetlen barbár dolognak minősül. (Én egyébként is mereven elítélek minden egészségügyileg nem indokolt testi csonkítást, történjen az fiúval, vagy lánnyal.)

Tovább olvasom...

Fáy Miklós

A bűnösök még köztünk élnek

Dátum: 2016. július 13.
Megjelenés helye: Lilla Magazin

Tovább olvasom...

Bak Róbert

Aline Ohanesian: Orhan öröksége

Dátum: 2016. július 06.
Megjelenés helye: ekultura.hu

A 20. század többek között a félig-meddig elfeledett népirtások százada is volt: történt ilyen Ruandában, Kambodzsában vagy éppen Törökországban. Az utóbbiban, az I. világháború idején másfél millió örmény ellen elkövetett genocídium alkotja a szintén örmény ősöktől származó amerikai, Aline Ohanesian első könyvének, az Orhan örökségének belső magját, és fő mozgatórugóját, ami körül az élénk színekkel felvázolt cselekmény szövődik.

Tovább olvasom...

Coralie

Bruce Leininger – Andrea Leininger – Ken Gross: A túlélő

Dátum: 2016. július 02.
Megjelenés helye: Moly

Ez egy nem hétköznapi könyv a témáját tekintve. Vannak, akik hisznek a halálon túli életben, vannak, akik nem, és vannak, akik nem tudják, hogy mit gondoljanak. Az utóbbi csoportba tartozom én is, bár a szívem mélyén van egyfajta meggyőződésem arról, hogy lehet valami nálunk nagyobb rendszer, számunkra ismeretlen létezés a földi életen kívül is.

Tovább olvasom...

R. Szabó Zsuzsa

Feltépett sebek

Dátum: 2016. június 30.
Megjelenés helye: hellocreativ.blog

Kőkemény lélektani dráma Vannak be nem gyógyuló sebek, mély titkok, amiket rejtegetünk a világ elől. És magunk elől is. Belül vannak, elágyazva a lélek mélyére. Ám egyetlen váratlan esemény is elég ahhoz, hogy kirobbanjanak onnan.

Tovább olvasom...

Haklik Norbert

Örmény sirató

Dátum: 2016. június 30.
Megjelenés helye: Helikon

Ahogy Közép-Európa történelme bővelkedik népirtásokban, úgy bővelkedik térségünk irodalma is a népirtások emlékét felidéző művekben. Ezek skálája az emlékiratoktól egészen az önreflexiótól sem ódzkodó szépirodalmi művekig terjed, és e genocídium-literatúra bármely szegmensében lehetséges értékekre lelni.

Tovább olvasom...
40 oldal, 395 összesen, 61-70 ««  «  ... 2,5 | 3,5 | 4,5 | 5,5 | 6,5 | 7,5 | 8,5 | 9,5 | 10,5 | 11,5 ...  »  »»
Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?