Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

Cikkek, Kritikák

A Tarandus Kiadó által gondozott szépirodalmi és lélektani könyvekről megjelent méltatásokat, véleményeket és interjúkat gyűjtöttük itt csokorba.

Fazekas Zsuzsa

Az időt csak a szerelem képes megállítani még egy álomban is

Dátum: 2017. április 25.
Megjelenés helye: Librarius

Ennek a Modiano történetnek egy párizsi könyvárus fiú a narrátora, akiről a történet egy távolabbi pontján azért szükségképpen kiderül, hogy nemcsak olvas és árul könyveket, de ír is, vagy inkább írni fog.

Tovább olvasom...

Hacsek Zsófia

Susan Barker: A tizenhat ágyas lázadása valóban megtörtént 1542-ben

Dátum: 2017. április 12.
Megjelenés helye: Librarius

Susan Barker Inkarnációk című regényét bő egy hónapja olvastam, és még mindig a hatása alatt állok. Visszagondolok a szereplőkre, akik a szmoggal szennyezett Pekingben bolyonganak és az orrukig sem látnak, hallom feszült párbeszédeiket és a mögöttük rejlő kimondatlan igazságokat. A regény április elején került a magyar könyvesboltokba, Kínában viszont valószínűleg soha nem jelenhet meg politikai tartalma és kegyetlenül őszinte narratívája miatt. Többek között erről is kérdeztem az Inkarnációk szerzőjét, de szóba kerültek még a források felkutatásának nehézségei, a történelem és a fantázia kapcsolata és a női önérvényesítés egy drámai példája is.

Tovább olvasom...

Bak Róbert

Radu Ţuculescu: Öregmama történetei

Dátum: 2017. április 05.
Megjelenés helye: ekultura.hu

Az utóbbi időkben nagyon megszaporodtak idehaza a Magyar Faluról szóló könyvek, melyekben közös, hogy szinte egymásra licitálva, és szörnyűbbnél szörnyűbb dolgokat középpontba állítva próbálják bemutatni a Magyar Falu képét (említhetném Borbély Szilárd Nincstelenek és Háy János Napra jutni című regényét, vagy – a humort leszámítva ugyanide tartozó – Milbacher-kötetet, a Szűz Mária jegyesét). Amikor kezembe akadt Radu Ţuculescu regénye, az Öregmama történetei, arra gondoltam, hogy ez a tendencia ezek szerint a kortárs román irodalomban is divat. De, mint utólag látom, tévedtem: ebben a regényben sokkal inkább dominál a humor és a fantázia, mint a borzalmak és szegénység kendőzetlen bemutatása.

Tovább olvasom...

Egy könyvfüggő vallomásai

Patrick Modiano - A Kis Bizsu

Dátum: 2017. április 05.
Megjelenés helye: Egy könyvfüggő vallomásai

Thérèse, a magányos, fiatal lány megpillant a párizsi metróban egy sárga kabátos nőt, aki különös módon hasonlít évek óta eltűntnek hitt anyjára. A nyomába ered, s e szokatlan keresés közben fölidézi maga előtt a múltját, s igyekszik megválaszolni a nyitva maradt kérdéseket: Mi volt hazugság, és mi igaz?

Tovább olvasom...

B. Orbán Emese-Vitus Gy. Örs

MÁGIA ÉS NYERS VALÓSÁG

Dátum: 2017. április 05.
Megjelenés helye: Magyar Idők

Radu Tuculescu román író nem volt egyetlen irodalmi csoportosulás tagja sem, zenekonzervatóriumba járt, hegedű szakon végzett, párhuzamosan színészkedett, saját darabjait és pantomim-előadásokat rendezett, televíziós és rádiós szerkesztőként, illetve a Kolozsvári Filharmónia hegedűseként tevékenykedett. Saját állítása szerint mindig körön kívüli volt és az is marad. Nagy sikerű regényét, az Öregmama történeteit tavaly év végén adta ki magyarul a Tarandus Kiadó.

Tovább olvasom...

Tóth Judit

KÖNYV: ISTENT A KŐBEN

Dátum: 2017. február 27.
Megjelenés helye: Egy elképzelt könyv

A Tarandus Kiadó jóvoltából jelent meg Kamila Shamsie történelmi regénye, az Istent a kőben, amely egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol bennünket, és a különös keleti utazás közben nemcsak a múlttal és a jelennel, hanem a forrongó eszmékkel és az első világháború kegyetlenségeivel is megismerkedhetünk.

Tovább olvasom...

Bea

Magyar Radír 2016

Dátum: 2017. február 22.
Megjelenés helye: Könyvutca

55 novellát, elbeszélést tartalmazott ez a könyv. Azt hiszem elég pozitív vélemény, ha azt írom, hogy ezeknek az írásoknak szinte mindegyike tetszett. Volt amelyik nagyon-nagyon.

Tovább olvasom...

R. Szabó Zsuzsa

A falu démonja

Dátum: 2017. február 22.
Megjelenés helye: Presztízs Magazin

Tovább olvasom...

FilmBaráth

Könyvkritika: Winston Groom: El Paso

Dátum: 2017. február 14.
Megjelenés helye: smokingbarrels

A Forrest Gump írójától elsőre meglepő, hogy egy historikus western kalandregénnyel jelentkezik, pedig Winston Groom több történelmi tárgyú regényt is írt, csak ezek nem olyan ismertek, mint az emlékezetes film alapjául szolgáló műve.

Tovább olvasom...

Fáy Miklós

Ideje volt már az új találkozásnak

Dátum: 2017. február 13.
Megjelenés helye: Lilla Magazin

Könyvajánló

Tovább olvasom...
40 oldal, 395 összesen, 21-30 ««  «  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ...  »  »»
Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?