Alvó emlékek, Díjazott könyv/szerző Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

Cikkek, Kritikák

A Tarandus Kiadó által gondozott szépirodalmi és lélektani könyvekről megjelent méltatásokat, véleményeket és interjúkat gyűjtöttük itt csokorba.

Petrohán Bea

Susan Barker: Inkarnációk

Dátum: 2017. május 04.
Megjelenés helye: Könyvutca

Nagyon különleges olvasási élményt nyújtott ez a könyv. Teljesen beszippantott magába, pedig volt amikor egyáltalán nem voltak egyértelműek az érzéseim a történettel kapcsolatban. Nem tudtam eldönteni, hogy elborzaszt amit olvasok, vagy lenyűgöz. Aztán megértettem, hogy nem kell eldöntenem. Elborzaszthat és lenyűgözhet egyszerre.

Tovább olvasom...

Csarliprinc

Volt egyszer egy Mexikó (Winston Groom – El Paso)

Dátum: 2017. május 04.
Megjelenés helye: Próza Nostra

A földrajzi távolságot tekintve elsőre furcsának tűnhet, hogy a magyar néplélekbe milyen elképesztő gyorsasággal és milyen mélyen ivódott bele a vadnyugat – amúgy sosem volt – romantikája. Az Utolsó mohikán első magyar fordítása 1847-re datálódik, de gondolhatunk akár Karl May tiszteletbeli magyarságára is, amihez hasonlóval talán csak Jules Verne dicsekedhet.

Tovább olvasom...

Tamás Gábor

Patrick Modiano: Felejtett álom

Dátum: 2017. április 26.
Megjelenés helye: gaboolvas.blog

Idehaza ez a hatodik kisregénye a Nobel-díjas francia szerzőnek a Tarandus Kiadónál. A történet éppen olyan kissé misztikus hangulatú, megkapó ahogy az eddigiek.

Tovább olvasom...

Fazekas Zsuzsa

Az időt csak a szerelem képes megállítani még egy álomban is

Dátum: 2017. április 25.
Megjelenés helye: Librarius

Ennek a Modiano történetnek egy párizsi könyvárus fiú a narrátora, akiről a történet egy távolabbi pontján azért szükségképpen kiderül, hogy nemcsak olvas és árul könyveket, de ír is, vagy inkább írni fog.

Tovább olvasom...

Hacsek Zsófia

Susan Barker: A tizenhat ágyas lázadása valóban megtörtént 1542-ben

Dátum: 2017. április 12.
Megjelenés helye: Librarius

Susan Barker Inkarnációk című regényét bő egy hónapja olvastam, és még mindig a hatása alatt állok. Visszagondolok a szereplőkre, akik a szmoggal szennyezett Pekingben bolyonganak és az orrukig sem látnak, hallom feszült párbeszédeiket és a mögöttük rejlő kimondatlan igazságokat. A regény április elején került a magyar könyvesboltokba, Kínában viszont valószínűleg soha nem jelenhet meg politikai tartalma és kegyetlenül őszinte narratívája miatt. Többek között erről is kérdeztem az Inkarnációk szerzőjét, de szóba kerültek még a források felkutatásának nehézségei, a történelem és a fantázia kapcsolata és a női önérvényesítés egy drámai példája is.

Tovább olvasom...

Bak Róbert

Radu Ţuculescu: Öregmama történetei

Dátum: 2017. április 05.
Megjelenés helye: ekultura.hu

Az utóbbi időkben nagyon megszaporodtak idehaza a Magyar Faluról szóló könyvek, melyekben közös, hogy szinte egymásra licitálva, és szörnyűbbnél szörnyűbb dolgokat középpontba állítva próbálják bemutatni a Magyar Falu képét (említhetném Borbély Szilárd Nincstelenek és Háy János Napra jutni című regényét, vagy – a humort leszámítva ugyanide tartozó – Milbacher-kötetet, a Szűz Mária jegyesét). Amikor kezembe akadt Radu Ţuculescu regénye, az Öregmama történetei, arra gondoltam, hogy ez a tendencia ezek szerint a kortárs román irodalomban is divat. De, mint utólag látom, tévedtem: ebben a regényben sokkal inkább dominál a humor és a fantázia, mint a borzalmak és szegénység kendőzetlen bemutatása.

Tovább olvasom...

Egy könyvfüggő vallomásai

Patrick Modiano - A Kis Bizsu

Dátum: 2017. április 05.
Megjelenés helye: Egy könyvfüggő vallomásai

Thérèse, a magányos, fiatal lány megpillant a párizsi metróban egy sárga kabátos nőt, aki különös módon hasonlít évek óta eltűntnek hitt anyjára. A nyomába ered, s e szokatlan keresés közben fölidézi maga előtt a múltját, s igyekszik megválaszolni a nyitva maradt kérdéseket: Mi volt hazugság, és mi igaz?

Tovább olvasom...

B. Orbán Emese-Vitus Gy. Örs

MÁGIA ÉS NYERS VALÓSÁG

Dátum: 2017. április 05.
Megjelenés helye: Magyar Idők

Radu Tuculescu román író nem volt egyetlen irodalmi csoportosulás tagja sem, zenekonzervatóriumba járt, hegedű szakon végzett, párhuzamosan színészkedett, saját darabjait és pantomim-előadásokat rendezett, televíziós és rádiós szerkesztőként, illetve a Kolozsvári Filharmónia hegedűseként tevékenykedett. Saját állítása szerint mindig körön kívüli volt és az is marad. Nagy sikerű regényét, az Öregmama történeteit tavaly év végén adta ki magyarul a Tarandus Kiadó.

Tovább olvasom...

Tóth Judit

KÖNYV: ISTENT A KŐBEN

Dátum: 2017. február 27.
Megjelenés helye: Egy elképzelt könyv

A Tarandus Kiadó jóvoltából jelent meg Kamila Shamsie történelmi regénye, az Istent a kőben, amely egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol bennünket, és a különös keleti utazás közben nemcsak a múlttal és a jelennel, hanem a forrongó eszmékkel és az első világháború kegyetlenségeivel is megismerkedhetünk.

Tovább olvasom...

Bea

Magyar Radír 2016

Dátum: 2017. február 22.
Megjelenés helye: Könyvutca

55 novellát, elbeszélést tartalmazott ez a könyv. Azt hiszem elég pozitív vélemény, ha azt írom, hogy ezeknek az írásoknak szinte mindegyike tetszett. Volt amelyik nagyon-nagyon.

Tovább olvasom...
40 oldal, 398 összesen, 21-30 ««  «  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ...  »  »»
Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?