Inkarnációk, Előjegyezhető Felejtett álom, Díjazott könyv/szerző Magyar Radír 2016, antológia El Paso, Szépirodalom Öregmama történetei, Szépirodalom Istent a kőben, Díjazott könyv/szerző Mademoiselle S. szenvedélye, Levélregény Orhan öröksége, Szépirodalom Közöttünk a folyó, Díjazott könyv/szerző Esőcsináló, Díjazott könyv/szerző A sötét mélyben, Díjazott könyv/szerző Szent László-vér, Szórakoztató irodalom Nászút, Díjazott könyv/szerző Eufória, Díjazott könyv/szerző Akvárium, Lélektani regény Ne hagyd el a hajót!, Lélektani regény Majd’ kibújunk a bőrünkből, Szépirodalom Hogy el ne tévedj, Díjazott könyv/szerző Fiam és a túlvilág, Lélektani regény Apák, Szépirodalom Augusztusi vasárnapok, Díjazott könyv/szerző Éjfű, Díjazott könyv/szerző Sisterland, Szórakoztató irodalom Az Esti ködök kertje, Díjazott könyv/szerző Egy szívsebész naplója, Szépirodalom A vaskorona, Spirituális könyv A túlélő, Spirituális könyv Csibefiú, Lélektani regény Élet, Díjazott könyv/szerző A Kis Bizsu, Díjazott könyv/szerző Macska és kölyke, Lélektani regény Bonaca, Szépirodalom Helvétius élete és munkássága, Művelődéstörténet Amiket az útleíró elhallgat, Szépirodalom A mágia története, Művelődéstörténet A csodaszarvas nyomában , Művelődéstörténet Az utolsó Rákóczi, Spirituális könyv Úti levelek, naplók, Szépirodalom Magyar Szentegyházak regéi, Mesék, regék, mondák Emlékirataim, Szépirodalom A Varázsló, avagy Chateaubriand élete, Szépirodalom A homokóra szemcséi, Szépirodalom Ércnél maradóbb, Szépirodalom

Cikkek, Kritikák

A Tarandus Kiadó által gondozott szépirodalmi és lélektani könyvekről megjelent méltatásokat, véleményeket és interjúkat gyűjtöttük itt csokorba.

Kuszma

Ngũgĩ wa Thiong'o: Közöttünk a folyó

Dátum: 2016. május 15.
Megjelenés helye: Moly

Zsenánt vagy sem, én már annyira hozzánőttem a nyugati típusú szépirodalomhoz, hogy szükségem van a cselekmény komplexitására a mű élvezetéhez – vagy ha az nincs, legalább a stílus vagy a gondolat újszerűségére. Nos, Ngũgĩ wa Thiong'o könyvét igazából ezek közül egyik sem jellemzi – ami például a stílus újszerűségének tűnik, az egyszerűen helyrajzi következmény, és abból fakad, hogy az író kenyai, és Kenyáról ír*. Amúgy ez egy szimpla vonalvezetésű Rómeó és Júlia-sztori, Waiyaki és Nyambura szerelmének története, akiknek igazából találkozniuk sem szabadott volna, hiszen annyi minden választja el őket.

Tovább olvasom...

Tamás Gábor

Ngugi Wa Thiong’o: Közöttünk a folyó

Dátum: 2016. május 11.
Megjelenés helye: gaboolvas.blog

"Tanuld meg a fehér ember minden titkát és tudományát. De ne kövesd el hibáit!"

Tovább olvasom...

Pillangóvirág

Jean-Yves Berthault (szerk.): Mademoiselle S. szenvedélye

Dátum: 2016. május 10.
Megjelenés helye: Moly

k hmm hol is kezdjem talán ott hogy kedves @robinson értékelését olvasva eléggé felcsigazott ahoz hogy meg vegyem a konyvet s mikor kipihentem magam neki is láttam. Simone szenvedélyes szerelme izgató, magával ragadó elgondolkodtató.

Tovább olvasom...

Erreni

Női körülmetéléssel Kenya függetlenségéért

Dátum: 2016. május 01.
Megjelenés helye: Könyvesblog

„Minden afrikai egy, és épp az összefogás adja nekik az erőt, hogy olyanná formálják a jövőjüket, amilyet elképzeltek maguknak.” Ez volt az üzenete a Jalada Africa nevű pánafrikai irodalmi lap kezdeményezésének, melynek eredményeként több mint harminc, Afrikában beszélt nyelvre fordították le Ngũgĩ wa Thiong'o A felegyenesedett forradalom, avagy miért járnak felegyenesedve az emberek (The Upright Revolution: Or Why Humans Walk Upright ) című novelláját, ami ezzel az afrikai irodalom történetének legtöbb nyelvre lefordított szövege lett. A lap azért az örök Nobel-esélyes kenyai egyik írását választotta, mert ő a leghangosabb támogatója az afrikai nyelveken írt irodalomnak. Az összefogásról és annak hiányáról szól az eredetileg 1965-ben, angol nyelven megjelent második regénye, melyben egy keresztény hitre áttért család idősebb lánya válik a női körülmetélés áldozatává, halála pedig elmélyíti a szakadékot a Honia (= gyógyítás, újjáéledés) két partján húzódó falu, Makuyu és Kameno között. A hét könyve a Közöttünk a folyó. (Olvass bele ITT) Hashtag: több afrikai irodalmat a magyar könyvpiacra.

Tovább olvasom...

Tamás Gábor

Mademoiselle S. szenvedélye

Dátum: 2016. április 27.
Megjelenés helye: gaboolvas.blog

Tisztelt Hölgyem, Kedves Simone! Elnézését kérem, hogy ismeretlenül zavarom soraimmal. Az emberi kíváncsiság határtalan és végtelen, különösen, ha mások magán-intim életéről van szó. Ez sem változott az elmúlt közel száz évben. Meghatóan őszinte leveleit olvasva sokan lesznek, akik lehet megdöbbennek majd, de Önnek ez ne okozzon bánatot, ne törődjön a kétkedőkkel! Irigykedők mindig voltak és lesznek!

Tovább olvasom...

hangya68

David Vann: Akvárium

Dátum: 2016. április 27.
Megjelenés helye: Moly

Ez nem egy szokványos akvárium, amit egy tropikáriumban láthatunk. Itt aztán semmi sem volt kiszámítható.

Tovább olvasom...

Anibell

Patrick Modiano: A Kis Bizsu

Dátum: 2016. április 27.
Megjelenés helye: Moly

Szomorú és nyomasztó történet minimalista stílusban. Olvastam volna még, maradt bennem sok kérdés, és hiány.

Tovább olvasom...

mikkromakka

Aline Ohanesian: Orhan öröksége

Dátum: 2016. április 27.
Megjelenés helye: Moly

Nagyon olvasmányos regény, sodort magával, hamar elolvastam, a végét hajnali 2-kor, mert nem bírtam letenni. A történet a SOAD-os érdekeltség miatt direkt vonzott, általuk tudtam már erről a témáról dokumentumszerűen, de regényben még nem olvastam róla. Kalandos, szomorú, kár, hogy igaz alapokon nyugszik.

Tovább olvasom...

olvasóbarát

Patrick Modiano: Nászút

Dátum: 2016. április 27.
Megjelenés helye: Moly

Szeretem a szerző különös hangulatú regényeit, mintha gomolygó ködből bukkanna elő egy-egy alak, sejtelmesen, rejtőzködve, az olvasó inkább az érzéseire hagyatkozhat, mert a több idősíkon, töredezetten előadott történetből úgy kell kihámozni a lényeget, megfejteni a titkokat, megérezni a szereplők életében bekövetkezett fordulópontokat.

Tovább olvasom...

Virágszépe

Tan Twan Eng: Esőcsináló

Dátum: 2016. április 27.
Megjelenés helye: Moly

Ismét egy kiváló regény, gyönyörű borítóval Tan Twan Engtől. Az első részben megismerünk egy szigetet, ahol együtt élnek malájok a britekkel, indiaiakkal, kínaiakkal.

Tovább olvasom...
40 oldal, 395 összesen, 91-100 ««  «  ... 5,5 | 6,5 | 7,5 | 8,5 | 9,5 | 10,5 | 11,5 | 12,5 | 13,5 | 14,5 ...  »  »»
Híres ember írta... Zsurmák Pokol Látjátok, feleim Útirajzok Utazás Itáliában

Keresés:


Bejelentkezés:


Elfelejtett jelszó Regisztráció

Kosár

Kosár megnyitása

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I. Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére II. A szabadkőművesség története Magyarországon Az igazság odaát van A Pilis-összeesküvés Mildi meséi A szerelemről Boldog Szindbád pokoljárásai Mária-fegyver Nem leszek nemecsek! Bagolyvár Elsüllyedt Európa A három kristály legendája A Királynő mélyén Cinq-Mars összeesküvése Zsír Balázs olajra lép Mindenek Ostroma Schlemihl Péter csodálatos története Van élet a halál után (?) Utazások Ezotériában Az Örök Élet forrása Tarot és asztrológia Elfeledett hősök Ezotéria és/vagy tudomány Jóskönyv A szeretet Nehéz idők Hun és magyar mondák Magyar nők Görög-római mythologia Ki fizeti a révészt?